Dişlerde Çapraşıklık

Çapraşıklık, çeşitli faktörler sebebiyle dişlerin doğal diziliminde oluşan deformasyondur. Diş Çapraşıklıkları, süt dişlerinin yerine çıkan asıl dişlerin ağızda yerlerini almasıyla başlayan bir süreçtir. Bu sürecin mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir.

Çapraşıklık belirtileri gözle görülebilen belirtilerdir. Dişlerin normal diziliminden farklı bir hale gelmiş olması ve çenenin normal bir şekilde kapanmamaya başlaması Çapraşıklık belirtilerindendir.

Çapraşıklığa neden olan faktörler arasında süt dişlerine yeteri kadar iyi bakılamaması ilk faktör olarak verilebilir. Beslenme bozuklukları da bir diğer nedendir. Çocuğun ağızdan nefes alması, beslenmede yapılan yanlışlar ve beslenme bozuklukları, parmak emme ve yalancı emzik kullanımı diğer çapraşıklık nedenleridir. Ayrıca tırnak yeme alışkanlıkları, kalem ısırma ve dudak ısırma gibi alışkanlıklar da Çapraşıklığa sebep olabilmektedir.

Tırnakları yeme alışkanlığı ve ağızdan nefes alma gibi önemsiz görülebilecek bazı alışkanlıklar Çapraşıklık riski oluşturabilmektedir. Çocukluk döneminde süt dişlerine iyi bakılmaması ve geçici dişler olduğu düşüncesi ile yeteri kadar ilgi gösterilmemesi sonucu, kalıcı dişler çapraşıklığa yol açabilmektedir. Ayrıca parmak emme ve yalancı emzik gibi diğer alışkanlıklar da Çapraşıklık riskini artıran diğer risk faktörleridir. Genetik yatkınlık da bir diğer risk faktörüdür.

Çapraşıklık sonucu estetik olarak hoş olmayan bir görüntü oluşmasının yanı sıra çiğnemede ve konuşmada ciddi problemler ile de karşılaşılabilir. Çapraşık dişler zamanla diş kaybına da yol açabilir.

Doktor randevusu öncesi ağız ve diş temizliğine özen gösterilmelidir. Çapraşıklık teşhisi için bir ortodontist hekimin yapacağı fiziki muayene yeterli olacaktır. Çapraşıklık seviyesine göre uygun tedavi şeklini belirlemek amacıyla doktor çene röntgeni de isteyebilmektedir.

Çapraşıklık problemi ile ortodonti ilgilenmektedir. Çapraşıklık seviyesine göre farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tedavilerden en çok tercih edileni ise braketler yani tellerdir. Teller, braketler ve lastikler kullanılarak çapraşık dişlere tel uygulaması yapılır. Belirli aralıklarla teller ve dişler kontrol edilerek tedavi süreci devam ettirilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise hareketli apareylerdir.

Çapraşıklığı önlemek için çocukluk dönemindeki süt dişlerine gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Ayrıca tırnak yeme ve parmak emme gibi çapraşıklığa yol açabilecek çeşitli alışkanlıklar mevcutsa bu alışkanlıklar giderilmelidir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!